Stránky

streda 7. decembra 2016

Španielske koledy, časť prvá/ Spanish Christmas Carols, part I


   
 
    Ani sa nenazdáme a o chvíľku tu máme Vianoce. Kedy si začínate uvedomovať, že sa pomaly dostávame do vianočného obdobia, do adventu a zimy? 😉Pre niektorých ľudí sa vianočný zhon spúšťa už koncom októbra, keď sa všetky obchody zahalia do vianočnej výzdoby, v supermarketoch na nás útočia "tradičné" anglické koledy a vo všetkých médiách nám nahovárajú, že práve tým ich výrobkom si získate srdcia svojich blízkych a kúpite ten naj-najlepší a najvhodnejší darček.
    (Neviem ako vy, ale ja by som ako dieťa netúžila nájsť si pod stromčekom robota zo Star Wars v životnej veľkosti. Čo s ním asi budem robiť? :-) Bude ma strašiť po nociach a budem sa oň potkýnať, keď pôjdem o polnoci na WC? Takisto na mňa neplatí ani mobil, nesnívam o tablete ani elektronickom diári ani zlate, striebre, šperkoch a "korálikoch" od Swarovského...To len tak, keby ma niekto chcel prekvapiť darčekom a nechcel by, aby som zostala sklamaná. To ma skôr potešia teplé pruhované ponožky, pyžamko, uteráky a kozmetika. :-) Alebo...poradím: milujem čajíky, ručne robené šperky, dobrý  a vtipný nápad a nepohrdnem ani dobrou knihou vybranou s vkusom. Záujemcom o obdarovanie rada poskytnem bližšie informácie o svojom bydlisku...:-))


    Ja osobne začínam Vianoce vnímať nie cez obchody, sneh, cez zhon alebo darčekové šialenstvo, ale skôr cez tradície. Príchodom vianočných trhov, pitím vareného vína, punču, medovníkmi a medovými sviečkami, šálami, rukavicami. Zapálenou sviečkou na adventnom venci, ktorý nemôže chýbať ani v jednej miestnosti. Reklamou na Kofolu, tou s dievčatkom, nezákonným pílením stromčeka a čulým diviakom...Jej hlášky poznám naspamäť.Mám ju veľmi rada, tak nejako už k Vianociam patrí...ako ku Slovákom Tatry :-)




    Ďalším prvkom Vianoc sú koledy. Tie naše slovenské, dúfam, poznáme. V lepšom prípade si ich aj spievame- teda v lepšom minimálne vtedy, ak vieme aspoň trochu spievať- vtedy to vyznie esteticky pre rodinu aj susedov z oboch poschodí :-) 
    A čo takto zaspievať si nejakú španielsku? Tento mesiac, v tých týždňoch, ktoré nám zostávajú do Štedrého večera, by som vám rada predstavila tradičné španielske koledy- po španielsky VILLANCICOS- aby ste spoznali príchuť týchto krásnych sviatkov aj inde ako na našom Slovensku...Tak ako všetky vianočné piesne, aj tie v španielčine väčšinou hovoria o Márii, Ježiškovi, Jozefovi, o osloch, dieťatku na slame, o zvonivých rolničkách...Slová nájdete priamo vo videách, ale keby ste nejakú pieseň chceli preložiť alebo sa o nej dozvedieť niečo viac, som plne k dispozícii...:-)
    Výzva na december: tak čo, trúfnete si? 

 
    Prvá z nich sa volá ANDE, ANDE, LA MARIMORENA:
    




    Tou ďalšou sú RYBIČKY V RIEKE, čiže LOS PECES EN EL RÍO (inak moja obľúbená): 


     
            


    Teraz si dáme niečo pokojnejšie: zvončeky, prosím, zvoňte! CAMPANA SOBRE CAMPANA
    
    

    Španielska verzia Poďme bratia (=pastieri, pastuškovia) do Betléma....A BELÉN, PASTORES:


    
    Takto si spievajú a určite tancujú pri vianočnom stole v Portoriku...A LO BORRICUA! 
(Que viva salsa!) 
     P.S.: El/La Boricua sú Portoričania, ktorí sa na ostrove Portoriko priamo narodili a vyrástli...všetci ostatní sú v Portoriku proste Portričania :-)


   

   A posledná- dodatočná mikulášska nádielka na dnes: PASTORES VENID!




  Dúfam, že sa vám tento malý darček odo mňa páčil a teším sa nabudúce! Krásny predvianočný a hlavne príjemný týždeň bez zhonov a stresu...lebo o tom Ježišove narodeniny rozhodne nie sú!  



    
  



 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára